Dr. Christina Marantelou
- 4 cze
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 6 cze
Ambasadorka Nauki o Żywności i Zrównoważonej Gastronomii
Christina Marantelou Ambasadorka Honorowa i wybitna specjalistka w dziedzinie nauk o żywności, nanobiotechnologii żywności oraz zrównoważonej produkcji żywności, której praca łączy precyzję naukową z pasją do edukacji żywieniowej.
1. Innowacje w branży spożywczej
Prowadziła pionierskie badania nad wartością odżywczą mrożonych warzyw (we współpracy z Barba Stathis – liderem rynku w Grecji)
Wprowadzała rozwiązania z zakresu nanobiotechnologii do przemysłu spożywczego
2. Edukacja żywieniowa społeczeństwa
Jako gospodyni programu "Mother Earth" w greckiej telewizji publicznej popularyzowała wiedzę o zrównoważonej produkcji żywności ("od pola do stołu")
Prowadziła szkolenia z etykietowania żywności i produktów dla grup szczególnych (FSG) w instytucie CERTH
3. Łączenie nauki z praktyką
Wykorzystuje wiedzę akademicką (2 tytuły magisterskie, stypendia naukowe) w pracy w startupach spożywczych (Serious Pig) i dużych zakładach produkcyjnych (Gousto)
Promuje śródziemnomorski model odżywiania w nowoczesnym wydaniu
4. Sztuka kulinarna jako forma ekspresji
Traktuje gotowanie jako połączenie nauki i sztuki, tworząc innowacyjne połączenia smakowe
Wykorzystuje swoją wiedzę naukową do modyfikacji tradycyjnych przepisów
Most między nauką a konsumentem: Tłumaczy skomplikowane zagadnienia żywieniowe na zrozumiały język
Zrównoważony rozwój: Promuje świadome wybory żywieniowe i metody produkcji
Kultura kulinarna: Łączy tradycję śródziemnomorską z nowoczesnymi trendami
"Żywność to nasze paliwo, ale też sposób wyrażania troski o siebie i bliskich. Moja misja to pokazać, że nauka o jedzeniu może być zarówno praktyczna, jak i piękna". - Christina Marantelou
Specjalizacje: ✓ Nanobiotechnologia w żywności ✓ Badania wartości odżywczych ✓ Produkcja żywności premium ✓ Komunikacja naukowa w mediach